18.08.2022

Za Boštjana Murna, Gala Glivarja in Aljaža Colnarja se danes začenja Tour de l'Avenir

Za Boštjana Murna, Gala Glivarja in Aljaža Colnarja se danes začenja Tour de l'Avenir

Od 18. do 28. avgusta bo v Franciji potekala najbolj zahtevna dirka letošnje sezone za mlade kolesarje – Tour de l'Avenir. V kolesarskem svetu je poznana tudi kot mala Dirka po Franciji oz. Dirka prihodnosti. Med 162 kolesarji iz 28 držav bodo v slovenskem dresu nastopili tudi trije člani našega kluba, Boštjan Murn, Gal Glivar in Aljaž Colnar.

Poleg njih bodo za reprezentanco Slovenije nastopili še Mihael Štajnar, Luka Ziherl in Anže Skok. V desetih etapah bodo morali kolesarji na 58. izvedbi te dirke prečkati Francijo od zahoda do vzhoda. Danes je na sporedu 3,9 km dolg prolog, ekipna vožnja, ki ne šteje za skupno razvrstitev, nato pa bodo morali kolesarji v devetih etapah premagati več kot 1.100 km in več kot 16.000 m vzponov. Prvih pet etap bo ravninskih, v šesti etapi bo na vrsti 27,9 km kronometer, sedma, hribovita etapa, bo pred edinim dnevom odmora samo napoved za zadnje tri etape, ki bodo izrazito gorske. Osma etapa bo najdaljša, dolga 177 km, s 3300 m vzponov. Po tej etapi bodo v ospredju ostali samo najboljši, ki jih nato čakata še dve etapi z brutalnima vzponoma na Col de la Madeleine in Col de l'Iseran (2764 m) – najvišji cestni prelaz v Evropi.  

Na tej dirki so doslej slavili najboljši svetovni kolesarji, ki so nato uspeli osvojiti tudi dirko vseh dirk, Dirko po Franciji, Felice Gimondi, Joop Zoetemelk, Greg Lemond, Miguel Indurain, Laurent Fignon, Egan Bernal in naš Tadej Pogačar.

Gal Glivar je po prihodu v Francijo in opravljenem prvem treningu povedal: «To je zame in kolege iz reprezentance zagotovo najbolj pomembna dirka v letošnji sezoni. Konkurenca je izjemna, saj ima vsaj 30 kolesarjev že pogodbe z ekipami World Toura. V prvih etapah, ki bodo klub temu, da so ravninske, težke zaradi vetra in zahtevnih podlag na cestah, se bom potrudil, da bom v cilj prišel z glavnino, brez nepotrebnega zaostanka. Svojo pozornost sem usmeril v tiste etape, ki pridejo na vrsti v drugi polovici dirke in na katerih računam, da bi bil lahko v ospredju. Vzdušje v ekipi je izjemno, dobro se poznamo in razumemo med sabo, saj smo se vse leto pripravljali na to dirko.«

Zadnji dve etapi bosta v neposrednem televizijskem prenosu na Eurosportu, sicer pa lahko dirko spremljate v pretočnem predvajanju na povezavi:

Foto: KZS (Matic Božič)