17.09.2022

Gal Glivar povsem v ospredju, etapa Nizozemcu Koenu Bouwmanu

Gal Glivar povsem v ospredju, etapa Nizozemcu Koenu Bouwmanu

Nizozemec Koen Bouwman (Jumbo Visma) je zmagovalec tretje, najdaljše etape na letošnji Dirki po Slovaški od Detve do Spiške Nove Vsi (210 km), ki je bila izredno razgibana in zanimiva, s kar sedmimi gorskimi cilji, a ravninskim zaključkom. Zmagovalec dveh etap na letošnjem Giru d'Italia je bil v sprintu glavnine hitrejši od  Italijana Luce Colnaghija (Bardiani - CSF Faizane) in rojaka Roela Van Sintmaartensdijka (VolkerWessels Team), odličen 13. je bil Gal Glivar, ki je bil včeraj izredno aktiven. Na dveh gorskih ciljih je bil drugi, na Detvianski huti (1. kategorija) in na Dravcah (3. kategorija), za kar si je prislužil 10 točk v točkovanju za najboljšega gorskega kolesarja. V času zmagovalca je v cilj prišel tudi Kristijan Koren na 52. mestu.

Tilen Finkšt je bil 71., Nik Čemažar 73. (oba + 5:39 min), 82. David Per, 83. Kristjan Hočevar (oba +7:29 min) in 110. Aljaž Jarc (+ 28:24 min).

Rumeno majico vodilnega na dirki je zadržal Čeh Josef Černy (Quick-Step Alpha Vinyl Team), ki ima v skupnem seštevku 3 sekunde prednosti pred klubskim kolegom Maurijem Vansevenantom in zmagovalcem predzadnje etape Koenom Bouwmanom. Gal Glivar je naš najboljši na 29. mestu (+ 5 min).

Belo majico, najboljšega mladega kolesarja na dirki nosi Irec Archie Ryan (Jumbo Visma), Gal Glivar je napredoval za dve mesti in je zdaj v tej razvrstitvi deveti.

Pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja je osvojil Italijan Lorenzo Fortunato (Eolo – Kometa), ki ima neulovljivo prednost v tem točkovanju (50 točk) in mora danes, v zadnji etapi, samo še priti do cilja. Gal Glivar je šesti z desetimi točkami.

Danes bo na sporedu zadnja etapa, od Levoče do Košic (182 km) s termi gorskimi cilji v prvi polovici trase (en druge, dva tretje kategorije) in tremi letečimi cilji. Start ob 12,00 uri, predviden cilj okoli 16,15 ure.  

Od 15. dre dalje bo neposredni prenos na televizijskem programu Eurosport 2.

 Povezava do rezultatov:

- https://www.procyclingstats.com/race/okolo-slovenska/2022/stage-3

Povezava do uradne spletne strani dirke:

- https://www.okoloslovenska.com/

Foto: internetna stran www.okoloslovenska.com  (Jan Melicher)