18.03.2023

Nedeljsko dirko v Izoli komaj čakajo

Nedeljsko dirko v Izoli komaj čakajo

V Izoli bo jutri na sporedu Velika nagrada slovenske Istre, prva od trisa marčevskih enodnevnih dirk, s katero se začenja cestna kolesarska sezona v Sloveniji. Prihodnji teden ji bosta sledili še dve, v četrtek, 23. marca, VN Goriške in Vipavske doline, v nedeljo, 26. marca, pa še naša VN Adrie Mobil. Gre za dirke tretje kategorije z oznako UCI 1.2, ki so praviloma ob uvodu v sezono dobro obiskane. Na 9. VN slovenske Istre powered by I Feel Slovenija naj bi nastopilo 176 kolesarjev iz 29 ekip, med njimi tudi naši kolesarji: Kristijan Koren, Kristjan Hočevar, Tilen Finkšt, Đorđe Đurić, Aljaž Jarc in Boštjan Murn. 

Dobrih 156 kilometrov bodo kolesarji prevozili v štirih krogih, ki potekajo po treh obalnih občinah, Izoli, Kopru in Piranu. Najtežji odsek je vzpon Livade - Baredi, ki glavnino ponavadi precej razredči, praviloma pa na koncu o zmagovalcu odloča sprint manjše skupine. Naš klub je na tej dirki slavil trikrat. Leta 2016 je slavil Jurij Golčer, 2018 je bil najboljši Dušan Rajović, 2019 pa je na najvišji stopnički zmagovalnega odra stal Marko Kump. Lani je v Izoli zmagal Avstrijec Daniel Auer (WSA KTM GRAZ), naš najboljši je bil Tilen Finkšt na 9. mestu.

Tilen Finkšt: "Mislim, da vsi skupaj že komaj čakamo nedeljsko dirko, ker je po zadnji motivacija še večja. Na Istrski pomladi na Hrvaškem smo pokazali, da smo dobra ekipa, zato menim, da lahko spet posežemo po najvišjih mestih."

Kristjan Hočevar: "VN slovenske Istre je prva izmed treh slovenskih enodnevnih dirk, ki bodo v naslednjih dneh. Traso dobro poznamo, ponavadi na koncu odloča sprint manjše skupine. Dobro smo pripravljeni, zato se nadejamo dobrega rezultata."

Marko Kump: "Odlično smo zaključili zadnjo dirko na Hrvaškem. Fantje so pokazali, da znajo dobro dirkati in s tem je potrebno samo nadaljevati."

Vse tri dirke bodo v neposrednih prenosih na povezavi:https://vimeo.com/event/3163008 in na MMC RTV SLO, saj je KZS v partnerstvu z STO-jem in njihovo blagovno znamko I Feel Slovenia zagotovila spletne prenose v živo in sodelovanje od lani še nadgradila.

Foto: Mario Stiehl in organizator VN slovenske Istre