18.04.2023

Dirko Beograd - Banja Luka nestrpno pričakujejo

Dirko Beograd - Banja Luka nestrpno pričakujejo

Jutri se bo v Beogradu začela 17. mednarodna kolesarska dirka Beograd - Banja Luka (UCI 2.2), na katero je prijavljenih 170 kolesarjev iz 30 držav. Barve našega kluba bodo zastopali Kristijan Koren, Kristjan Hočevar, Aljaž Jarc, Boštjan Murn, Gal Glivar, Đorđe Đurić in Tilen Finkšt.

Dirka, na kateri so trikrat zmagali naši kolesarji (2012 in 2015 Marko Kump, 2018 Gašper Katrašnik), bo letos končnemu zmagovalcu prinesla 40 UCI točk, drugi jih bo prejel 30, tretji 25. Točke bo prejelo deset najboljših v skupnem seštevku, pa tudi najboljši trije v vsaki etapi (7, 3, 1). Jutrišnja 1.etapa od Beograda do Bijeljine bo dolga 140 km in je čisto ravninska, tako da bodo lahko na svoj račun prišli sprinterji. 2. etapa od Bijeljine do Vlasenice (123 km) je hribovita, kolesarji bodo morali opraviti z dvema gorskima ciljema 1. kategorije in tudi sam zaključek poteka navkreber.  3. etapa od Doboja do Prijedorja (166 km) in 4. etapa od Novi Grada do Banja Luke (164 km) sta ponovno pisana na kožo najmočnejšim v zaključku ravninskih etap. Lansko zmago bo branil Poljak Jakub Kaczmarek (HRE Mazowsze Serce Polski), naš najboljši je bil Tilen Finkšt na sedmem mestu, v četrti etapi od Doboja do Prijedorja pa je David Per stopil na zmagovalni oder, bil je drugi.

Tilen Finkšt: "Po nekajtedenskem premoru smo željni novih dirk, tako da dirko Beograd - Banja Luka nestrpno pričakujemo. Mislim, da smo dobro pripravljeni in da smo, tako kot na zadnjih dirkah, sposobni ponovno poseči po najvišjih mestih."

Marko Kump, športni direktor: "Letvico smo z zadnjimi rezultati in zmago Tilna Finkšta na VN Adrie Mobil pred premorom postavili precej visoko. Trasa dirke ni najbolj zahtevna, je pa nepredvidljiva. Najtežja bo verjetno 2. etapa z vzponoma na Šekoviće, kakih 30 km pred ciljem in končnim na Vlasenico. Konkurenco poznamo, saj bodo v glavnem nastopile ekipe, ki so bile tudi na marčevskih dirkah v Sloveniji. Moji fantje so dobri, željni dirkanja, tako da pričakujem dobre rezultate in upam na najboljše."

Povezava do startne liste: https://www.procyclingstats.com/race/banja-luka-belgrade-i/2023/gc/startlist